Sterkteklasse en kwaliteit
Bij het beoordelen van houtsoorten in Nederland worden de Europese sterkteklassen volgens NEN-EN 338 gehanteerd. De sterkteklasse wordt aangeduid met de letter C voor naaldhout en D voor loofhout, gevolgd door een getal. Dit getal komt overeen met de representatieve waarde voor de buigsterkte evenwijdig aan de vezel, een belangrijke materiaaleigenschap. Deze waarden vormen het uitgangspunt voor constructeurs om de rekenwaarde van het materiaal te bepalen. Bilinga valt binnen klasse D50, wat overeenkomt met de hoogste rekenwaarden voor buigsterkte, treksterkte, druksterkte, elasticiteitsmodulus, enzovoort.
Bilinga wordt onderscheiden in drie kwaliteitsklassen volgens de NEN 5480-norm: A, B en C. Klasse A stelt de hoogste eisen aan zowel de sterkte als het uiterlijk, inclusief aspecten zoals draadverloop, kwasten, scheuren en vervormingen.
Voor de toepassing van Bilinga hout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen zijn in de Nederlandse norm NEN 5493 (voorheen NPR 5493) acht categorieën vastgelegd:
- Loopdekken/vlonderdelen
- Brugdekken en planken voor aanlegsteigers
- Constructiehout
- Horizontale leuningen
- Beslagen palen
- Gezaagde palen
- Ronde palen
Voor elke categorie zijn normen vastgelegd met betrekking tot toelaatbare onvolkomenheden, zoals kernhout, kwasten, mechanische beschadigingen, scheuren, spint en vervorming over de gehele lengte van het hout. Daarnaast zijn er normen voor het vochtgehalte en de uitvoering van partijkeuringen.